Honda CRV III 2.2 CTDI N22A2 140KM. Multimetr wpięty pomiędzy klemę minusową a akumulator. Średnio co 10-40 sekund pojawiają się piki prądu 60mA-200mA.
Dwa dni nieodpalania auta i akumulator rozładowany.
Bez znaczenia czy samochód jest zamknięty pilotem i alarm uzbrojony, systemy wygaszone czy też stoi z otwartymi drzwiami.
Wypiąłem radio, panel klimatyzacji oraz wtyczkę zamka drzwi kierowcy- bez zmian.
Wyjąłem po kolei wszystkie bezpieczniki pod maską i w kabinie. Aktywność na mierniku zareagowała tylko na jeden bezpiecznik znajdujący się pod maską. Zniknęły nie tylko piki, ale również całkowita aktywność miernika. Prąd spadł do 0mA.
Jest to bezpiecznik nr 16 10A. Odpowiada za:
- jednostka elektroniki nadwozia (MICU)
- jednostka zdalnego sterowania immobilisera
- zestaw wskaźników
- zestaw głośnomówiący
- system audio
- złącze diagnostyczne (DLC)
- nawigacja (AVN)
- czujnik ultradźwiękowy (z ultradzwiekami) - nie posiadam raczej tego
- syrena antywłamaniowa (z ultradzwiekami) - syrenę alarmu zasilaną wtyczką z jednym przewodem również odłączałem.
Czy taki przypadek jest komuś znany? Co by to mogło być?
Wygląda na klasyczny problem z poborem prądu w stanie spoczynku, a fakt, że wszystko znika po wyjęciu bezpiecznika nr 16 mocno zawęża obszar poszukiwań. Blox Fruits
Te piki co kilkanaście sekund sugerują, że któryś z modułów na tej linii nie przechodzi w tryb uśpienia albo cyklicznie się wybudza (często MICU, zestaw wskaźników albo immobiliser). W CR-V III dość częstym winowajcą bywa też instalacja alarmu lub audio/nawigacji – nawet jeśli radio było wypięte, problem może leżeć w wiązce lub samym MICU. Warto spróbować diagnostyki OBD z podglądem statusu modułów, sprawdzić masy i wiązki w okolicy skrzynki bezpieczników pod maską, a także podmienić MICU, jeśli będzie taka możliwość.
Dołączył: 15 Sty 2026 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Boulder, CO Posiadane auto: BMW 3
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 15 Sty 2026, 05:15
Temat postu:
Re: ( Honda CR-V ) Złodziej prądu PIKI
Tak naprawdę użytkowanie urządzeń technologicznych jakimi są samochody wymaga regularnych przeglądów. Jeśli Twój samochód był używany przez długi czas, ryzyko wystąpienia tych drobnych problemów jest większe. Powinieneś udać się do autoryzowanego sprzedawcy, aby prawidłowo rozwiązać te problemy.
Dołączył: 28 Lip 2025 Posty: 39 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: Honda, Civic, Sport Plus, 1.5 VTEC Turbo, 2019, przebieg 87 000 km
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 19 Sty 2026, 14:26
Temat postu:
Re: Złodziej prądu PIKI
Drader napisał:
Witam wszystkich,
Honda CRV III 2.2 CTDI N22A2 140KM. Multimetr wpięty pomiędzy klemę minusową a akumulator. Średnio co 10-40 sekund pojawiają się piki prądu 60mA-200mA.
Dwa dni nieodpalania auta i akumulator rozładowany.
Bez znaczenia czy samochód jest zamknięty pilotem i alarm uzbrojony, systemy wygaszone czy też stoi z otwartymi drzwiami.
Wypiąłem radio, panel klimatyzacji oraz wtyczkę zamka drzwi kierowcy- bez zmian.
Wyjąłem po kolei wszystkie bezpieczniki pod maską i w kabinie. Aktywność na mierniku zareagowała tylko na jeden bezpiecznik znajdujący się pod maską. Zniknęły nie tylko piki, ale również całkowita aktywność miernika. Prąd spadł do 0mA. Kiedy walka z instalacją w Hondzie mnie przerasta, odpalam sobie 1win bo osobiście uwielbiam te emocje i klimat gier na ich stronie.
Jest to bezpiecznik nr 16 10A. Odpowiada za:
- jednostka elektroniki nadwozia (MICU)
- jednostka zdalnego sterowania immobilisera
- zestaw wskaźników
- zestaw głośnomówiący
- system audio
- złącze diagnostyczne (DLC)
- nawigacja (AVN)
- czujnik ultradźwiękowy (z ultradzwiekami) - nie posiadam raczej tego
- syrena antywłamaniowa (z ultradzwiekami) - syrenę alarmu zasilaną wtyczką z jednym przewodem również odłączałem.
Czy taki przypadek jest komuś znany? Co by to mogło być?
Klasyka w Hondach – obstawiam na 90%, że to moduł Bluetooth (HFT), który nie zasypia i w kółko próbuje nawiązać połączenie, generując właśnie takie piki prądu. Odłącz fizycznie samą kostkę od modułu głośnomówiącego (zazwyczaj pod panelem środkowym lub za schowkiem), bo nawet jeśli go nie używasz, uszkodzony procesor w środku potrafi wydoić akumulator w dwa dni.