Honda

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Idź do strony 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum HONDA Forum Strona Główna -> ( Honda ) Car audio,CB Radio, nawigacja, alarmy, komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Felype

Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ford Mondeo '11 / Honda Jazz '05 1.2/ Łada 2106 '80
Piwa: 2/11
Wysłany: Sro 03 Sie 2011, 09:10
Temat postu:

Problem z radiem Jazz II


Witam,
Pojawił się u mnie następujący problem z radiem (tym standardowym z manualną klimą, w instrukcji oznaczonym bodajże jako typ B)
1. odpalam samochód, na wyświetlaczu nazwa stacji radiowej z RDS, w głośnikach cisza, nie mam możliwości przełączenia na inną stację radiową ani złapania innej częstotliwości, przyciski od radia nie reagują tak jakby coś się zawiesiło
2. po kilku minutach radio zaczyna działać (czasem trzeba dłużej czasem krócej poczekać), jak zacznie działać wtedy już mogę się przełączać między innymi stacjami radiowymi
3. po jakimś czasie radio znowu cichnie, jest powrót do punktu 1 z tym że np. dzisiaj przez 30min nie właczyło się ponownie

- CD działa normalnie, problem jest tylko z radiem

Próbowałem już wszystkiego, ale bezskutecznie. W instrukcji nie ma nic co pomogłoby rozwiązać problem. Przed chwilą wyciągnąłem bezpiecznik od radia i poszedłem do roboty, niech sobie postoi kilka godzin bez zasilania, może to pomoże.

Macie jakieś pomysły?
Obawiam się, że to może być awaria, tylko czego?

Chętnie zmieniłbym to radio na jakieś z MP3, wiecie może gdzie poza ASO można dostać ramkę na 1DIN (w ASO kosmiczna cena ponad 400zł)?
Czy u was też radio ma problemy z odtwarzanie nagrywanych CD? U mnie po jakimś czasie dźwięk się zacina.

Pomocy Crying or Very sad
Powrót do góry
Jazzman

Auto Maniak



Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 750
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Honda Jazz 1.3 i-dsi 83km 2008
Piwa: 39/19
Wysłany: Sro 03 Sie 2011, 10:16
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Mam dokładnie taki sam problem w 1.2 i-dsi 2004 (lift.) jest to drugi jazz w rodzinie, kłopot od momentu kupna (poprzedni właściciel poinformował o tym), dzieje się tak samo jak u Ciebie-nie ma dzwięku i nie można przestawiać stacji radiowych. Nie wiem czy jest to usterka radia, myślałem na początku że poluzowany jest kabel antenowy, próbowałem się do niego dostać ale spasowałem, bo aby wyciągnąć radio trzeba odkręcić śruby od wewnątrz (a ich nie widać ), dostęp do nich po wyciągnięciu szuflady schowka bardzo ciężki. Obecny kierowca już się z tym pogodził i słucha tylko CD.
Napisz czy po odcięciu prądu udało się naprawić, ewentualnie w inny sposób.
Powrót do góry
Felype

Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ford Mondeo '11 / Honda Jazz '05 1.2/ Łada 2106 '80
Piwa: 2/11
Wysłany: Sro 03 Sie 2011, 10:52
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Poszukałem trochę w necie na zagranicznych forach, nie tylko my mamy taki problem. Nigdzie jednak nie ma jego rozwiązania.
Powrót do góry
milejow

Auto Maniak



Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 5913
Skąd jesteś (miejscowość / region): lublin
Posiadane auto: Clio II ph3-1,2/8v-2004:Laguna kombi II ph2 2.0,16V B/G,2006:Clio III ph2-1.2,16v-2011
Piwa: 407/11
Wysłany: Sro 03 Sie 2011, 19:14
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Uszkodzenie głowicy fm, powszechny problem w tych radiach.100% pewne to wymiana wspomnianej głowicy lub całego modułu audio, możana pokusić się o zlecenie naprawy głowicy ale miałem 2przypadki, że po naprawie radio grało góra 10minut. Jeśli chodzi o śruby mocujące to dostęp do nich jest bezproblemowy po zdemontowaniu dolnej osłonki pod pokrętłami nawiewów, śruby odkręcamy od dołu kluczem8 na patyku. Jednak nie ma co tam grzebać bo przyczyna jak pisze wyżej
Powrót do góry
Wystawiono 2 piw(a)
Krzakoo

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 410
Skąd jesteś (miejscowość / region): polska
Posiadane auto: Jazz 1.4 2003
Piwa: 16/1
Wysłany: Sro 03 Sie 2011, 22:16
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Mi się w sumie tylko raz radio zawiesiło. Grało, ale nie szło przełączyć. Później już tego problemu nie miałem, ale pewnie coś tam się już dzieje. ;/

No i płyt czasem (rzadko bo rzadko, no ale) lubi nie wypluwać, ale to już raczej wina mechanizmu.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 03 Sie 2011, 22:16
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Felype

Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ford Mondeo '11 / Honda Jazz '05 1.2/ Łada 2106 '80
Piwa: 2/11
Wysłany: Czw 04 Sie 2011, 08:36
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


milejow napisał:
Uszkodzenie głowicy fm, powszechny problem w tych radiach.100% pewne to wymiana wspomnianej głowicy lub całego modułu audio, możana pokusić się o zlecenie naprawy głowicy ale miałem 2przypadki, że po naprawie radio grało góra 10minut. Jeśli chodzi o śruby mocujące to dostęp do nich jest bezproblemowy po zdemontowaniu dolnej osłonki pod pokrętłami nawiewów, śruby odkręcamy od dołu kluczem8 na patyku. Jednak nie ma co tam grzebać bo przyczyna jak pisze wyżej


Jaki jest koszt wymiany tej głowicy albo całego modułu?

To radio jest bardzo marne, chętnie wymieniłbym je na jakieś z MP3, czy można gdzieś poza ASO kupić konsolę na zwykłe radio 1DIN lub 2DIN?

Jazzman - wyjęcie bezpiecznika na parę godzin nie pomogło, tak samo jak odłączenie akumulatora.
Powrót do góry
Jazzman

Auto Maniak



Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 750
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wrocław
Posiadane auto: Honda Jazz 1.3 i-dsi 83km 2008
Piwa: 39/19
Wysłany: Czw 04 Sie 2011, 16:16
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Czy po odłączeniu akumulatora uczyłeś komputer wolnych obrotów ?
Gdziś czytałem, że należy wyłączyc wszystkie źródła niepotrzebnego zużycia prądu (światła, radio itp.) i dac silnikowi pochodzic parę minut do momentu załączenia się wentylatora chłodnicy. Robi się to po to aby obroty nie pływały itp. Choc nie wiem czy to fikcja i byc może nie trzeba wcale tego robic tylko podłączyc aku wsiąśc i w drogę. Może ktoś się wypowie jak faktycznie należy postępowac ?

Wracając do radia-ciekaw też jestem ile trzeba dac za nową głowicę fm razem z robocizną, na allegro można kupic używane radio za ok 400-500zł, tylko czy z dobrą głowicą ?


Ostatnio zmieniony przez Jazzman dnia Pią 05 Sie 2011, 07:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
milejow

Auto Maniak



Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 5913
Skąd jesteś (miejscowość / region): lublin
Posiadane auto: Clio II ph3-1,2/8v-2004:Laguna kombi II ph2 2.0,16V B/G,2006:Clio III ph2-1.2,16v-2011
Piwa: 407/11
Wysłany: Czw 04 Sie 2011, 21:09
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


O sprawach naprawy i cen trzeba gadać z fachowcem od RTV, o ile pamiętam to w jazzach siedzą dwa rodzaje radyjek-panasonic i kenwood ale mogę się mylić. Dobry serwisant RTV rozpozna po bebechach, co trzyma w swoich rękach a głowice są często te same, co w popularnych/uniwersalnych modelach tego samego producenta
Powrót do góry
Felype

Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ford Mondeo '11 / Honda Jazz '05 1.2/ Łada 2106 '80
Piwa: 2/11
Wysłany: Pią 05 Sie 2011, 09:03
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Czy ktoś może polecić sprawdzony serwis car audio, który poradzi sobie z wymianą tej głowicy w jazzie i nie skasuje nie wiadomo ile kasy?
Najlepiej w Wawie lub Lublinie.

Milejow widzę, że jesteś obeznany w tym temacie, masz jakiegoś fachowca, który to ogarnie?
Powrót do góry
kedlaw07

Auto Maniak



Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 4183
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole/opolskie Polska
Posiadane auto: honda jazz sx-cool 1.2 i-dsi 2006, Fiat Uno 2000 Mruczek w aucie
Piwa: 158/47
Wysłany: Pon 08 Sie 2011, 13:37
Temat postu:

Problem z radiem Jazz II


Witam,
jeżeli chodzi o radio to u mnie nie ma żadnych problemów. Co zaś do płyt CD-R. To moje radio w jazz 1.2 i-dsi 2006 odtwarza tylko muzykę zapisaną w formacie CDA, czyli standardowy zapis płyt CD (takich ze sklepu). Można tworzyć różnego rodzaju składanki z MP3 ale należy je potem przekonwertować Z MP3 do tego CDA. Niestety zmieści się tylko 20 utworów. Z tego co wiem to nowe Jazzy odtwarzają już płytki z plikami muzycznymi w formacie MP3. Odtwarzają też pliki MP3 z pendriva lub innych nośników danych na których można przenosić dane w formacie MP3. Wystarczy to podpiąć pod USB.

Cytat:
To radio jest bardzo marne, chętnie wymieniłbym je na jakieś z MP3, czy można gdzieś poza ASO kupić konsolę na zwykłe radio 1DIN lub 2DIN?

Jak tak ramka wygląda ?

Cytat:
Czy po odłączeniu akumulatora uczyłeś komputer wolnych obrotów ?
Gdziś czytałem, że należy wyłączyc wszystkie źródła niepotrzebnego zużycia prądu (światła, radio itp.) i dac silnikowi pochodzic parę minut do momentu załączenia się wentylatora chłodnicy. Robi się to po to aby obroty nie pływały itp. Choc nie wiem czy to fikcja i byc może nie trzeba wcale tego robic tylko podłączyc aku wsiąśc i w drogę. Może ktoś się wypowie jak faktycznie należy postępowac ?


Też na ten temat czytałem i rozmawiałem z mechanikiem w ASO, ale jak znajdę dokładnie opis jak należy postepować w przypadku odłączenia i podłączenia akumulatora to opiszę to dokładnie
_________________
Jeżeli uważasz, że POMOGŁEM POSTAW PIWO. Kupiłeś jazza przeczytaj Akcje serwisowe Hondy
Stan licznika: 120 000 km Honda obecny olej: 0W20 Amsoil, aku 35Ah-6L www.kotekmruczek.5v.pl
Powrót do góry
Felype

Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ford Mondeo '11 / Honda Jazz '05 1.2/ Łada 2106 '80
Piwa: 2/11
Wysłany: Pon 08 Sie 2011, 14:16
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Cytat:
jeżeli chodzi o radio to u mnie nie ma żadnych problemów. Co zaś do płyt CD-R. To moje radio w jazz 1.2 i-dsi 2006 odtwarza tylko muzykę zapisaną w formacie CDA, czyli standardowy zapis płyt CD (takich ze sklepu). Można tworzyć różnego rodzaju składanki z MP3 ale należy je potem przekonwertować Z MP3 do tego CDA. Niestety zmieści się tylko 20 utworów.

Ja wypalam właśnie CD Audio bo innego formatu te radio nie odtworzy. Problem jest taki, że płyty tłoczone działają bez zarzutu, a wypalane przeze mnie zacinają się. Próbowałem wypalać z minimalną prędkością, ale to nie pomogło, spróbuję jeszcze na innych płytkach bo wypalałem tylko na Verbatimach.

Cytat:
Jak tak ramka wygląda ?

np. tak:

Jest w niej możliwość zamontowania normalnego radia 1DIN lub 2DIN np. z nawigacją.

Ponawiam moją prośbę:
Cytat:
Czy ktoś może polecić sprawdzony serwis car audio, który poradzi sobie z wymianą tej głowicy w jazzie i nie skasuje nie wiadomo ile kasy?
Najlepiej w Wawie lub Lublinie.
Powrót do góry
mitex01

Auto Maniak



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 642
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Honda jazz 1.2 2011r vtec. Suzuki swift 2015r
Piwa: 26/8
Wysłany: Wto 09 Sie 2011, 00:35
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Felype wypal płytę innym programem ,u mnie pomogło i tak jak robisz minimalna prędkość zapisu.Polecam nowe nero lub windows media player.
Powrót do góry
skype status
kedlaw07

Auto Maniak



Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 4183
Skąd jesteś (miejscowość / region): Opole/opolskie Polska
Posiadane auto: honda jazz sx-cool 1.2 i-dsi 2006, Fiat Uno 2000 Mruczek w aucie
Piwa: 158/47
Wysłany: Wto 09 Sie 2011, 11:35
Temat postu:

Problem z radiem Jazz II


witam,
w moim jazzie mam cos takiego:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c128875d1a65bb9c.html
jeżeli chciałbym wstawic sobie nowe radyjko lub nawigację to muszę cały ten kokpit z radiem zamienić na ten Twój. Takie ramki widziałem w jazzach 1.2 i-dsi bez klimatyzacji i bez radia. U mnie na osiedlu taki stoi ma czarne plastykowe klamki i może to go wyróżnia od innych. Może na allegro znajdziesz z jakiegoś rozbitego, są sprzedawcy którzy tym się zajmują.

jeżeli chodzi o nagrywanie to wypalam w nero ver.6 w nagrywarce DVD Liteon'a DL z ustawieniem x2 bo już niższego nie mam. Troszkę to czasu zajmuje ale efekt jest oczekiwany. Bardzo ważne jest odpowiedni typ zapisu, chodzi mi o zamkniecie płyty oraz format jego zamknięcia.
Problemem wszystkich nowych nagrywarek jest ich prędkość. Były w sprzedarzy nawet CD x 72 ale płyty w nich latały i dane były zapisywane z dużą ilością błędów, dlatego je wycofano ze sprzedaży.
Najlepsze są te stare nagrywarki od x2, x4, x8 bo można było w nich bez problemów kopiować całe płyty CD i DVD 1:1. Jakie się chciało i z czym się chciało, teraz są pewne ograniczenia ..
_________________
Jeżeli uważasz, że POMOGŁEM POSTAW PIWO. Kupiłeś jazza przeczytaj Akcje serwisowe Hondy
Stan licznika: 120 000 km Honda obecny olej: 0W20 Amsoil, aku 35Ah-6L www.kotekmruczek.5v.pl
Powrót do góry
Krzakoo

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 410
Skąd jesteś (miejscowość / region): polska
Posiadane auto: Jazz 1.4 2003
Piwa: 16/1
Wysłany: Wto 09 Sie 2011, 11:41
Temat postu:

Re: ( Honda ) Problem z radiem Jazz II


Ja nagrywam na darmowym CD Burner XP, prędkość zawsze x4, płyty różne, przeważnie takie po 5zł za 10 sztuk. ;D Większość działa bez problemu.
Powrót do góry
Felype

Dyskutant



Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 73
Skąd jesteś (miejscowość / region): W-wa
Posiadane auto: Ford Mondeo '11 / Honda Jazz '05 1.2/ Łada 2106 '80
Piwa: 2/11
Wysłany: Wto 09 Sie 2011, 11:52
Temat postu:

Re: Problem z radiem Jazz II


kedlaw07 napisał:
witam,
w moim jazzie mam cos takiego:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c128875d1a65bb9c.html
jeżeli chciałbym wstawic sobie nowe radyjko lub nawigację to muszę cały ten kokpit z radiem zamienić na ten Twój. Takie ramki widziałem w jazzach 1.2 i-dsi bez klimatyzacji i bez radia. U mnie na osiedlu taki stoi ma czarne plastykowe klamki i może to go wyróżnia od innych. Może na allegro znajdziesz z jakiegoś rozbitego, są sprzedawcy którzy tym się zajmują.


Niestety na allegro jest bida jeśli chodzi o te ramki, a w zasadzie całe panele.
Radio mam takie jak ty, jednak bardzo chętnie bym je wywalił bo zaczyna szwankować.
Udało mi się znaleźć taki panel w Australii, jednak kolor jest inny no i cena też powala:
http://www.ebay.com.au/itm/JDM-Honda-Jazz-double-din-Full-Kit-console-kit-OEM-/370441241893

kedlaw07 napisał:
jeżeli chodzi o nagrywanie to wypalam w nero ver.6 w nagrywarce DVD Liteon'a DL z ustawieniem x2 bo już niższego nie mam. Troszkę to czasu zajmuje ale efekt jest oczekiwany. Bardzo ważne jest odpowiedni typ zapisu, chodzi mi o zamkniecie płyty oraz format jego zamknięcia.
Problemem wszystkich nowych nagrywarek jest ich prędkość. Były w sprzedarzy nawet CD x 72 ale płyty w nich latały i dane były zapisywane z dużą ilością błędów, dlatego je wycofano ze sprzedaży.
Najlepsze są te stare nagrywarki od x2, x4, x8 bo można było w nich bez problemów kopiować całe płyty CD i DVD 1:1. Jakie się chciało i z czym się chciało, teraz są pewne ograniczenia ..


Dzisiaj potestuję rożne opcje nagrywania, może to pomoże.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum HONDA Forum Strona Główna -> ( Honda ) Car audio,CB Radio, nawigacja, alarmy, komputery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Następny
Strona 1 z 15





 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Honda ) Car audio,CB Radio, nawigacja, alarmy, komputery


Honda

CR-V

20 900

2006r.

256 341 km

świętokrzyskie

Honda

Jazz

27 900

2011r.

119 000 km

mazowieckie

Honda

Civic

15 900

2006r.

253 486 km

kujawsko-pomorskie

Honda

Odyssey

55 000

2012r.

280 000 km

pomorskie

Honda

Civic

24 900

2010r.

103 574 km

śląskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group




Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2019 Created by idealneT and OM System